HTML

Ház-, iroda- és lakásfelújítás

Lakásfelújítás korrekt áron garanciával megbízható szakemberekkel

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Segítsen nekem és másoknak is!

Ha tetszett az oldalam, hasznosnak találja az itt olvasottakat, esetleg van olyan ismerőse, aki épp felújítana, szakembert keres, kérem, ajánlja figyelmébe az oldalamat!

Munkáimból

Kültér:

Beltér:

Tapétázás:

Mázolás:

Gipszkartonfal:

Álmennyezet:

Linkblog

Archívum

Lakásfelújítás előtt

2008.07.17. 11:52 FehérIstván

Lakásfelújítás előtt néhány hasznos gondolat

Nem vagyunk egyformák – ez igaz az ízlésvilágunkra is, ami lakásfelújításkor is megmutatkozik. Van, aki a tapétázott falat kedveli, de van, aki a festett falfelületet részesíti előnyben. Ha a dolgok anyagi oldalát vizsgáljuk, a tapétázás költsége akár duplája is lehet a falfestésnek, ugyanakkor kevesebb piszokkal jár, és ha nem megfelelő a falfelület, az előkészítési folyamatok miatt a festéssel járó munka nagyobb kihívások elé állíthatja az embert. A különféle színű, mintázatú tapétákkal egyszerűen nagy átalakuláson mehet át a szobánk, ugyanakkor saját kezűleg különleges, egyedi mintákat varázsolhatunk a falra. A legfontosabb a jólszervezettség, fontos, hogy tisztában legyünk a munkafolyamatokkal és hogy megfelelő minőségű alapanyagok és szerszámok álljanak a rendelkezésünkre. Ami biztos, hogy ha mi magunk végezzük el a felújítást, jelentős összeget takaríthatunk meg, hiszen ebben az esetben nem számolunk a munkadíjjal, csak az anyagköltséggel, de érdemes végiggondolni azt is, hogy mennyi időnk, energiánk áll rendelkezésre, hogy ennyiből tényleg meg tudjuk-e valósítani elképzeléseinket. Saját munkánk is lehet szép, igényes, sőt, általában egyedi a végeredmény, de azt is kijelenthetjük, hogy egy gyakorlott szakember rövidebb időn belül precízebb munkát végezhet, mint ahogyan azt mi hobbi-módra megoldjuk.


Ha vállalkoznak a nagy feladatra, kérem, engedjék meg, hogy egy kis segítséget nyújtsak az előkészületekhez!

Az egyik legfontosabb dolog, hogy alaposan végig kell gondolnunk, mit is szeretnénk megvalósítani. Ha megvannak a tervek, jöhet a megvalósítás, de mindent csak szép sorjában, hogy megelőzzük a későbbi problémákat. Első lépés a felmérés, először ugyanis fel kell mérnünk a falak jelenlegi állagát és a felületek nagyságát. Harmadik-negyedik festésnél igencsak el kell gondolkodnunk, hogy elbír-e a fal még 2-3 rétegnyi festéket, érdemes a felhalmozódott anyagrétegeket levakarni, ebben az esetben viszont plusz munkafolyamatként megjelenik a glettelés, amivel a falat előkészíthetjük a falfesték számára.
A felületek felmérése is nagyon fontos, hiszen ez alapján tudjuk kiszámolni, hogy mennyi lesz az anyagszükséglet.
A gletteléshez szükséges anyag mennyiségét nehezebb kiszámolni, hiszen nem mindegy, hogy mekkora volumenű javításra szorulnak a falak, a mennyezet. Ha csak kisebb repedések, felületi hibák vannak, jóval kevesebb glettanyagra van szükség, mintha az egész felületet át kell simítani a gurítható falminőség eléréséhez.
Érdemes jó fedőképességű diszperziós falfestéket választani, mert ezek vékony rétegben is jól fednek, illetve a rétegek jól egymáshoz tapadnak. Mennyi kell a falfestékből? A használati útmutatón általában azt adják meg, hogy az adott kiszerelésű termék hány m2 falfelület befedéséhez elegendő, de ne felejtsük el figyelembe venni, hogy a jó fedéshez legalább kettő, de gyakran három rétegben kell felvinni a festéket.
A színezőpasztákkal is hasonló a helyzet, ott hígítási arányt adnak meg, a kívánt árnyalat eléréséhez a felhasználandó festék mennyisége alapján %-osan számíthatjuk ki, mennyit kell felhasználnunk.
Ezek természetesen csak a legalapvetőbb anyagok, a lehetőségeink ettől sokkal szélesebb skálán mozognak, hiszen nem kell beérnünk a simára csiszolt egyszínű fallal. Vehetünk akár fűrészporos falfestéket, szemcsés adalékanyagokkal dúsított vékony vakolatot készíthetünk, különböző technikákkal strukturált falfelületeket hozhatunk létre, és természetesen műanyag díszlécekkel, rozettákkal, stukkókkal, fali díszítőelemek felragasztásával még egyedibbé varázsolhatjuk a falakat.
Mindehhez viszont meg kell ismernünk ezeket az anyagokat, és persze az áraikat is, hogy miután teljesen megterveztük, hogy mit, hova, hogyan, és a pontos méretek is megvannak, ki tudjuk számolni a költségeket is. Érdemes körülnézni, hogy melyik üzletben mennyiért lehet megvenni a különböző anyagokat, mivel nagyon eltérő árak tapasztalhatók, és sokszor olcsóbbra jön ki, ha több helyről szerezzük be, és nem egy nagy festékszaküzletben vásároljuk meg a szükséges anyagokat.
Mindez azonban nem elég a jó minőségű munkához, megfelelő szerszámokra is szükség lesz: a falfelület előkészítéséhez acélspatulákra, glettsimító lapra/vasra, szükség esetén keverőedényre, valamint a sima falfelület eléréséhez csiszolópapírra. Nélkülözhetetlen a megfelelő festőhenger (teddy-henger) lehúzóráccsal, esetleg lapecsetkészlet, valamint néhány vödör, főleg, ha a festéket hígítani, színezni kell. A mennyezet eléréséhez szükségünk lehet egy megfelelő méretű létrára is, de ha nem túl nagy a belmagasság, teleszkópos nyélre erősített festőhengerrel helyettesíthetjük.

A festésnek csak akkor álljunk neki, ha minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll, hiszen kapkodáshoz vezethet, ha munka közben akarunk még ezt-azt beszerezni.
 

1 komment

Címkék: lakásfelújítás

A bejegyzés trackback címe:

https://feheristvan.blog.hu/api/trackback/id/tr91572395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása